ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Ο Καραγκιόζης συμβολίζει τον φτωχό ελληνικό λαό, που πασχίζει κάθε μέρα για την επιβίωσή του, για ένα κομμάτι ψωμί αλλά και την διατήρηση της αξιοπρέπειάς του. Μέσα από κουτοπόνηρα τεχνάσματα, καταφέρνει πάντα να πετυχαίνει το σκοπό του και να παίρνει αυτό που θέλει με όποιον τρόπο τίμιο ή μη.

ΚΟΛΛΗΤΗΡΙΑ: Τα τρία παιδιά του Καραγκιόζη, ο Κολλητήρης, ο Κοπρίτης και ο Μπιρικόγκος αντίστοιχα, είναι τα σημερινά ΄΄αλητάκια΄΄, τα παιδιά των δρόμων, που κάνουν σκανδαλιές και βοηθάνε τον πατέρα τους στις διάφορες μπαγαποντιές που ετοιμάζει.

ΧΑΤΖΙΑΒΑΤΗΣ: Ο Χατζιαβάτης αντιπροσωπεύει τον φοβισμένο έλληνα, τον μεμψίμοιρο, που προσπαθεί να τα έχει καλά με όλους και κυρίως με την εξουσία. Κάνει τα πάντα για το χρήμα, ακόμα κι αν χρειαστεί να προδώσει τους φίλους του.

ΜΠΑΡΜΠΑ-ΓΙΩΡΓΟΣ: Ο Μπάρμπα-Γιώργος είναι ο τύπος του αγνού έλληνα, του ορεσίβιου ανθρώπου, που δεν έχει κακό στο μυαλό του και γι΄αυτό δεν φοβάται και κανέναν. Είναι καλοκάγαθος και πολύ συχνά πέφτει θύμα στα χουνέρια του Καραγκιόζη.

ΜΟΡΦΩΝΙΟΣ: Ο Μορφωνιός ή αλλιώς ΄΄Μπέμπης΄΄, συμβολίζει τον αμόρφωτο έλληνα, που είναι ακόμα κολλημένος στα φουστάνια της μαμάς του. Εκείνου που έχει φτάσει σε μιαν ηλικία χωρίς να έχει καταφέρει τίποτα στη ζωή του. Ο ίδιος όμως πιστεύει πως είναι πολύ όμορφος και εσωτερικά και εξωτερικά.

ΣΤΑΥΡΑΚΑΣ: Ο Σταύρακας είναι ο τύπος του θρασύδειλου ψευτόμαγκα, που μας ταξιδεύει στο παρελθόν, την εποχή που υπήρχαν οι ΄΄μάγκες΄΄ και τα ΄΄κουτσαβάκια΄΄. Είναι ταυτόχρονα μια σάτιρα στους ανθρώπους εκείνης της εποχής αλλά και μία μνεία, για τη γενιά του ρεμπέτικου και της μπέσας.

ΣΙΟΡ-ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ: Ο Σιόρ Διονύσιος ή Νιόνιος, είναι μία φιγούρα φόρος τιμής για τους έλληνες νησιώτες και το πόσο κι αυτοί βοήθησαν στην επανάσταση της πατρίδας, μιάς και το ελληνικό θέατρο σκιών αναφέρεται κυρίως στην περίοδο της Τουρκοκρατίας.

ΠΑΣΑΣ:  Ο Πασάς αντιπροσωπεύει την εξουσία γενικότερα. Άλλες φορές δίκαιος, άλλες όχι. Άλλες γενναιόδωρος, άλλες όχι. Πάντα όμως ο Καραγκιόζης τον ξεγελάει, θυμίζοντάς του τη δύναμη και την εξυπνάδα των ελλήνων.

ΑΓΛΑΪΑ: Η γυναίκα του Καραγκιόζη που του γκρινιάζει συχνά, να ψάξει να βρει κάποια δουλειά να ταϊσουν τα παιδιά της. Τον αγαπάει όμως αληθινά και πολλές φορές τον βοηθάει στα διάφορα τεχνάσματά του.

© 2024 - ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ